Μερικές απλές συμβουλές για έναν ζεστό χειμώνα!
Περιορίζουμε την υγρασία
Το χειμώνα λόγω του καιρού τα σπίτια μαζεύουν αρκετή υγρασία. Οι ισόγειες κατοικίες είναι συνήθως πιο κρύες λόγω της έντονης υγρασίας που προέρχεται από τη γη. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα τοποθετώντας ηλεκτρικούς αφυγραντήρες. Θα εντυπωσιαστούμε από το νερό που θα δούμε να μαζεύεται και από την ευχάριστη αίσθηση που θα έχουν τα δωμάτια. Με τη συνεχή λειτουργία της αφύγρανσης μπορούμε να στεγνώσουμε και τα ρούχα μας!
Κρατάμε όλη τη ζέστη μέσα στο σπίτι
Σημαντικό είναι να μην τοποθετούμε στα θερμαντικά σώματα καλύμματα διότι μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους. Να βεβαιωθούμε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα είναι καλά κλεισμένα και δεν έχουν χαραμάδες που διευκολύνουν την εισβολή του κρύου. Μία αυτοκόλλητη ταινία από αφρώδες υλικό μπορεί να βοηθήσει. Στις εξώπορτες τοποθετούμε aerostop ή ακόμα και μικρά χαλάκια. Μια πρόταση είναι να τοποθετήσουμε θερμομονωτικές πλάκες στο πίσω μέρος του καλοριφέρ, ώστε η θερμότητα να επιστρέφεται προς το χώρο.
Ρυθμίζουμε σωστά τον θερμοστάτη
Ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη στους 19-20ο C. Τη νύχτα πριν τον ύπνο, μειώνουμε τον θερμοστάτη στους 16-17ο C, έτσι θα κοιμηθούμε καλύτερα γιατί η υψηλότερη θερμοκρασία ξεραίνει τον αέρα και προκαλεί προβλήματα όπως ροχαλητό, άπνοια, κλπ. Γενικά όμως αποφεύγουμε να ανεβοκατεβάζουμε το θερμοστάτη καθώς οι συχνές αυξοµειώσεις επιβαρύνουν το κόστος λειτουργίας. Δεν ανοιγοκλείνουμε συχνά ή άσκοπα τις πόρτες και τα παράθυρα που βρίσκονται δίπλα στον θερμοστάτη, καθώς αυτός επηρεάζεται και μπορεί να θέσει σε λειτουργία το καλοριφέρ. Εξαερώνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα τα σώματα. Ο αέρας που παγιδεύεται στα σώματα εμποδίζει το ζεστό νερό να κυκλοφορεί.
Διατηρούμε τα δάπεδα ζεστά
Η θερμότητα που έχουμε στο σπίτι μπορεί να ξεφύγει μέσα από το δάπεδο. Γι’ αυτό τοποθετούμε χαλιά, μοκέτες, φλοκάτες που λειτουργούν ως μόνωση.
Προγραμματίζουμε τον αερισμό του σπιτιού
Ο αερισμός του σπιτιού είναι απαραίτητος, αρκούν 15 – 20 λεπτά για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ανοίγουμε όλα τα παράθυρα για να δημιουργηθεί ρεύμα αέρα και με αυτόν τον τρόπο κρυώνει μόνο ο αέρας και όχι ο εξοπλισμός του σπιτιού, για την αναθέρμανση του οποίου θα χρειάζονταν πολύ περισσότερη ενεργεία.